Insights / Phones, front desk and patient messages

Patient no-show policy: missed-appointment fees, Medicare rules and a sample letter

Patient no-show policy: what CMS says about charging Medicare patients for missed visits, what the policy should cover, reminders and a sample letter.

An empty slot costs a practice the time it was holding, and it often costs another patient who could have been seen. Most practices end up writing a no-show policy at some point. The questions that follow are usually the same: can we charge a fee, can we charge Medicare patients, what can we say in a reminder message, and what do we do about a patient who keeps missing visits.

This guide answers those from primary sources: the CMS Medicare Claims Processing Manual, HHS guidance on the HIPAA Privacy Rule and the AMA Code of Medical Ethics. It also includes sample policy and letter text you can adapt with your own adviser. Deposits taken when a procedure is booked are covered in our guide to booking deposits and cancellation fees.

This is general information, not legal advice. State law, your payer contracts, Medicaid program rules and your licensing board can all affect what your practice may charge or do. Check them with a healthcare attorney before you adopt or change a policy.

Can a practice charge Medicare patients for a missed appointment?

Medicare’s answer is in the Medicare Claims Processing Manual, chapter 1, section 30.3.13, “Charges for Missed Appointments.” In summary, CMS says:

  • Physicians and suppliers may charge Medicare beneficiaries for missed appointments, as long as they do not discriminate against Medicare beneficiaries and also charge non-Medicare patients.
  • The amount must be the same for Medicare and non-Medicare patients.
  • A missed-appointment charge is not a charge for a service, so the assignment and limiting charge rules do not apply to it. CMS calls it a charge for a missed business opportunity.
  • Medicare does not pay missed-appointment fees, and they should not be billed to Medicare. The fee is charged to the patient directly.

The same section adds a point for hospital outpatient departments: they can generally charge outpatients a missed-appointment fee, but charging a hospital inpatient who misses an outpatient appointment would violate 42 CFR 489.22. Most independent practices will not meet that case, but hospital-affiliated clinics should be aware of it.

The practical rule that follows from the CMS text is consistency. One policy, one amount, applied to every patient regardless of how they pay.

What else can limit a fee

The CMS manual only answers the Medicare question. Before you set a fee, also check:

  • Medicaid: Medicaid.gov says Medicaid is administered by states according to federal requirements, so look in your state Medicaid agency’s provider manual or ask the agency before charging Medicaid patients anything.
  • Commercial payer contracts: read your participation agreements for terms about what you may bill members directly.
  • State law and your licensing board: rules on patient charges and notice differ by state and profession.

Many practices decide not to charge a fee at all and rely on reminders, an easy way to cancel and a clear policy on repeated no-shows. That is a business choice; the policy below works with or without a fee.

What a no-show policy should cover

  • Definitions. What counts as a no-show and what counts as a late cancellation, with the notice window in hours.
  • How to cancel. Every way a patient can cancel or reschedule, including outside office hours.
  • The fee, if any. The amount, that it applies to all patients equally, and that it is billed to the patient, not to insurance.
  • Exceptions. Emergencies, illness, severe weather. Write down who can waive the fee so the decision is made the same way each time.
  • Repeated no-shows. What happens after a set number, such as same-day scheduling only or a conversation with the provider.
  • How patients are told. At intake with a signature, on your website, and in reminder messages.

Illustration. Sample policy text: “We hold each appointment time for you. If you need to cancel or reschedule, please let us know at least [24] hours ahead by phone at [number], including after hours, or through [online option]. Appointments missed without that notice may be charged a fee of [amount]. This policy applies to all patients, and the fee is billed to you, not to your insurance. We understand that emergencies happen; please call us and we will review it. After [three] missed appointments in [12 months], we may ask to discuss your scheduling with you before booking further visits.”

Reminders that respect patient privacy

Reminders are the part of a no-show policy that patients actually notice. HHS has answered the two common privacy questions in its HIPAA FAQs:

  • Do we need the patient’s authorization to send reminders? No. HHS says appointment reminders are part of treatment and can be made without an authorization.
  • Can we leave a voicemail or a message with a family member? HHS says the Privacy Rule does not prohibit leaving messages on answering machines, but practices should limit the information disclosed, for example only the practice name, number and what is needed to confirm the appointment, or a request to call back.
  • What if the patient asked us to contact them differently? HHS says a reasonable request for confidential communication, such as calls at work instead of home, must be accommodated (45 CFR 164.522(b)).

Illustration. A voicemail that keeps details out: “Hi, this is [Practice Name] calling for [first name] to confirm an appointment on [day] at [time]. Please call us at [number] if you need to change it. Thank you.” No provider specialty, no reason for the visit, no test or procedure names.

Reminders by text or email raise the same question of how much to include. Keep them to the practice name, date, time and how to reschedule. Our guide to text message appointment reminders covers the FCC rules on healthcare texts, opt-outs and sample wording.

Make cancelling easy

A policy that asks for 24 hours’ notice only works if patients can reach you to give it. If the phone goes to a full voicemail box at lunch or after five, a patient who wanted to cancel may simply not come, and the slot is lost either way. Check how a cancellation call is handled at every hour your policy mentions, and make sure cancelled slots go back on the schedule quickly. Our AI front desk page explains how calls can be answered when staff are busy or after hours, with staff taking over for anything that needs them.

When a patient keeps missing appointments

Repeated no-shows are sometimes a sign of a problem the practice can help with, such as transport, work hours or confusion about the appointment. A short call from the office often settles more than a fee does.

If the practice decides to end the relationship, physicians have ethical duties when doing so. The AMA Code of Medical Ethics, Opinion 1.1.5, says a physician withdrawing from a case must notify the patient long enough in advance to let them find another physician, and must help transfer care when appropriate. Dentists, chiropractors and other licensed professionals should check their own professional code and state board rules, and any practice should check its payer contracts before discharging a patient.

Illustration. A first letter after repeated missed visits, before any discharge: “Dear [name], our records show that you were not able to attend your appointments on [dates]. We want to make sure you get the care you need, and we hold time for each visit. Please call us at [number] so we can find appointment times that work for you. As a reminder, our missed-appointment policy is enclosed. Sincerely, [Practice Name].” Send it by a private method, and leave out diagnoses and the reasons for the visits.

Your website is a good place to publish the policy so patients see it before they book. Our practice website checklist covers what else patients should be able to find there.

Questions practice owners ask

Can we charge Medicare patients a no-show fee?

CMS allows it if the policy applies equally to all patients and the amount is the same for Medicare and non-Medicare patients. The fee is charged to the patient, not billed to Medicare. See the Medicare Claims Processing Manual, chapter 1, section 30.3.13.

Can we bill the missed-appointment fee to insurance?

Not to Medicare: CMS says Medicare does not pay these fees and they should not be billed to it. For commercial plans and Medicaid, check your contracts and your state Medicaid agency’s rules.

Is it a HIPAA problem to leave an appointment reminder on voicemail?

HHS says the Privacy Rule does not prohibit it, and that appointment reminders do not need an authorization. Limit the message to what is needed to confirm the appointment, and follow any reasonable request from the patient to be contacted another way.

Can we dismiss a patient for missing appointments?

Practices do end relationships for this reason, but the way it is done matters. For physicians, the AMA Code of Medical Ethics asks for enough advance notice for the patient to find another physician and help with transferring care. Check your state board’s rules and your payer contracts first.

Should the fee be different for new patients?

For Medicare patients, CMS requires the same amount for Medicare and non-Medicare patients. If you use different amounts for different appointment types, apply them the same way to everyone, and ask your adviser whether that fits your payer contracts and state rules.

Sources

More in Phones, front desk and patient messages

Want a second pair of eyes on your patient path?

Book a practice review. We look at how patients find you, what they see on your site, what happens when they call, and what you can measure today. You get a plain list of what we would fix first.